HEKS!

HEKS!
INTERNATIONALE VROUWENDAG 2024

.
Tussen de 15de en 18de eeuw werden tienduizenden mensen – voornamelijk vrouwen – beschuldigd van hekserij. Zij belandden op de brandstapel of werden op andere gruwelijke wijze gemarteld en vermoord.

.

Wat hebben de heksenvervolgingen van eeuwen geleden te maken met vrouwenhaat en uitsluiting van mensen die van de dominante norm afwijken in onze huidige samenleving? Wat waren ‘heksennachten’ in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw? Is de heks anno 2024 een feministisch boegbeeld en symbool van verzet? En wijst de heks ons de weg naar een betere wereld voor iedereen?

.

Programma

Een avond vol boeiende lezingen, spectaculaire performances, inspirerende exposities en mooie muziek.

Met o.a.:

.

Bregje Hofstede

Bregje Hofstede (1988) is een veelzijdige en veelgeprezen schrijver en activist. Ze is actief binnen XR en is mede-oprichter van feministische actiegroep De Bovengrondse en Stichting Nationaal Heksenmonument. Op 8 maart zal Bregje Hofstede in haar keynote speech ingaan op de link tussen de eeuwenoude heksenvervolgingen en vrouwenhaat en onderdrukking in het hier en nu. Is de heks anno 2024 een sprookje, slachtoffer of activist?

.

DOE MEE met de Pop-up Catwalk van Zwermers!

Zwermers viert in performances en installaties de veelkleurigheid van de menselijke expressie. Het gezelschap doet doorlopend artistiek onderzoek naar het thema gender en identiteit en de gewoontes, stereotyperingen en vooroordelen die onlosmakelijk aan deze thema’s verbonden zijn. Speciaal voor deze gelegenheid geven Zwermers een unieke pop-up performance waar jij zelf aan mee kunt doen!

.

Drag-S.H.O.W.

Vandaag geven de drie performers Sinna Monroe, Indy Asinus Célavoir en La Mama Asinus een speciale drag-S.H.O.W. in heksenthema!

.
Lees meer op de site van Feniks Tilburg!

.

📅 vrijdag 8 maart
🕒 20:00 – 00.30 uur (inloop 19.30 uur)
💸 Pay what you want
📍 De Nieuwe Vorst

.

Dit event wordt georganiseerd door Feniks Emancipatie Expertise Centrum i.s.m. Theater De Nieuwe Vorst